måndag 17 mars 2014

Författarintervju - Mattias Lönnebo

Berätta lite om din kommande/senaste/nya bok.
Min senaste bok heter ”Genom Skuggornas dal” och gavs ut hösten 2013 på Verbum förlag.
Det är en fantasybok som av flera recensenter liknas vid ”Mio min Mio”, vilket känns hedrande. Den är definitivt inte ett plagiat, men på liknande sätt en klassisk hoppingivande saga med ett gott budskap. Jag ville att den skulle vara modern: Det skulle finnas med både män och kvinnor och jag ville undvika könsstereotyper. Samtidigt ville jag att den skulle vara klassiskt tidlös: Den utspelar sig i en medeltida miljö. Drottningens pärlor blir stulna och efter det går allt dåligt i landet. Det invaderas av små demoner ”Störarna” som inte låter någon vara ifred. De avslöjar alla hemligheter och sår split och osämja. Livet blir alltmer outhärdligt i det lilla landet.
Vävarpojken, Dag och smedsflickan, Liv drömmer samma mardröm om Skuggornas dal. De beslutar sig för att bege sig dit och återfinna pärlorna så att freden och friden kan återställas i riket.
Spänning och humor utlovas. Ålder 9-12 år.
Fanns det någon viktig inspirationskälla eller förebild?
Drottningens pärlor, som förekommer i boken, är inspirerade av ett meditationsarmband som kallas ”Frälsarkransen” och som har fått stor spridning i Skandinavien. Varje pärla symboliserar något viktigt, och mellan pärlorna finns även ”tystnadspärlor”. Tystnaden är något som vi lider brist på nuförtiden. Allt ska gå fort och tystnaden har blivit en bristvara. Det mår vi människor inte så bra av. Det är det ”Störarna” symboliserar; bristen på tystnad och frid. Boken är medvetet skriven så att man inte behöver känna till ”Frälsarkransen” eller tillhöra en religion för att uppskatta den. Det är en saga, helt enkelt. Och sagor är universella.

Hur tänkte du kring illustrationerna i boken? Hur kom du i kontakt med illustratören?
Boken är formgiven och illustrerad av Peter Bergting, och illustrationerna består av en karta samt ett tankeväckande omslag. Omslaget skildrar den ödesmättade och mystiska spänningen och avbildar en avgörande scen i handlingen. Till och med i den mörkaste stunden kan ett ljus plötsligt uppenbara sig. Peter Bergting läste boken innan han gjorde det vackra omslaget. Han tyckte mycket om det han läste.
Jag kom i kontakt med honom på en SF-konferens, insåg att han var både skicklig och trevlig, och lyckades övertala förlaget att anlita honom. Det har vi inte ångrat.

Berätta om något du drömmer om att få göra.
Jag vill gärna färdigställa en lättläst novellsamling för barn och ungdomar. Jag brukar även göra författarbesök i skolorna. Det skulle jag gärna göra oftare.

Hur tänker du kring texter som ska illustreras?
Jag har ju mest sysslat med omslag. Men jag vill att det ska vara tankeväckande och ska kunna locka till läsning. Jag gör mina egna omslag till de böcker som jag ger ut själv, eller i nära samverkan med förlaget.

Hur tar du dig an en text som ska illustreras?
Jag tänker inte så mycket på hur den ska illustreras. Jag bara skriver.

Kan du berätta om några böcker ut din tidigare produktion?
Jag kan berätta om ”Kanariefågeln och fladdermusen” som också gavs ut 2013. Det är den fristående fortsättningen på ”Amsalor och draken” och är fantasy från 12 år och uppåt. Språket är alltid viktigt för mig. Det ska vara välformulerat och med korrekt meningsuppbyggnad. Man ser ofta för mycket slarv i böcker, och då menar jag inte olyckliga korrekturfel. (som alltid gör livet surt för oss författare) Nej, det är vanligt med ofullständiga meningar och banaliserat språk. Det försöker jag undvika. Barnen förtjänar verkligen något bättre.
”Kanariefågeln och fladdermusen” utspelar sig i fantasyvärlden ”Tabor”. Jag låter ett kidnappningsdrama börja på ett väldigt traditionellt sätt. Men handlingen rullar på och det visar sig att den kidnappade inte är ett hjälplöst offer utan en stark tjej som gör väldigt modiga saker. Relationerna är minst lika viktiga som spänningen och äventyren. Man skulle kunna säga att det är ”fantasyskräck” för unga, och som alltid i mina ungdomsböcker är hoppet och kärleken till livet centralt.

Har du något nytt på gång?
Jag försöker sälja in min antinazistiska fantasyroman ”Nattens jägare” till förlag. Den ligger väl i tiden och riktar sig till 12+. Jag får mycket positiv respons och vi får väl se om den kommer ut i år.
I mitt huvud gnager alltid historier som vill hamna på boksidor. Jag har inte brist på fantasi, men det tar tid att skriva och det finns annat i livet som behöver min tid och uppmärksamhet. Tur är väl det!

Mattias Lönnebo

Inga kommentarer: