fredag 29 april 2011

En bibliotekarie till!

Igår publicerade vi Mathildas svar på våra frågor om naturfaktaböcker för barn. Mathilda är barnbibliotekarie i Lysekil. 
Idag har vi ställt samma frågor till Mervi Kalliainen-Marklund som arbetar på biblioteket i Uddevalla. 
Det är intressant det hon säger om språket. Att en längre och mer utförlig beskrivning ofta är lättare att ta till sig än korthuggna faktabitar. 

Här kommer Mervis svar:


Vad tycker du karakteriserar en bra naturfaktabok för barn?
Språket är viktigt. Många tror att ett komprimerat och korthugget språk underlättar barns förståelse, men så är det inte.  Det är bättre med en längre utförligare beskrivning, än med en komprimerad och korthuggen faktatext. Några exempel på författare som använder ett språk som är lätt att förstå och att ta till sig är Stefan Casta, Dan Höjer och Curt Lofterud.

Vad har bilden för betydelse?
Bilden är viktig, dels för att locka till läsning och dels för att visa hur något ser ut.
Ett fantasieggande omslag kan få ett barn att vilja läsa just den boken. Illustrationer kan vara tydligare än fotografier när man tex vill visa ett träds struktur eller artbestämma ett träd.

Hur upplever du utbudet av bra naturfaktaböcker för barn?
Det finns många bra naturfaktaböcker för barn som fortfarande håller, trots att de har många år på nacken. Tex Lars Klintings böcker; Första trädboken och Första fågelboken m.fl. samt Lena Anderssons böcker om Maja och Linnéa. Och det har kommit en hel del nya, men inte tillräckligt många. Rut och Knut – böckerna är bra, och de är ofta utlånade.
Några nyare böcker jag tycker om är ”Den hemliga trädgården” av Sanna Töringe och Kristina Digman, ”En blommas liv” av Stefan Casta och Sara Lundberg och ”Strandnära” av Maj Fagerberg.

Saknar du naturfakta för barn inom något område, eller för någon ålder?
Jag saknar fler böcker som handlar om den nära naturen, för olika åldrar. Böcker man kan ta med sig på promenad längs Bäveån i Uddevalla, eller till en äng eller park i närheten, eller på en utflykt till stranden, eller till ett besök på fjället. Böcker som handlar om vad som händer i naturen under olika årstider.  Curt Lofteruds böcker med illustrationer av Ingvar Björk är fina, men de är slitna nu och omslagen lockar inte längre till läsning.

Är det någon skillnad mellan svenska och utländska/översatta naturfaktaböcker ?
Naturen här hos oss är unik, det är svårt att skildra detta om man inte har upplevt den.

Har du någon favorit bland naturfakta - illustratörer? Varför är det en favorit?
Sara Lundbergs bilder till Stefan Castas ”En blommas liv” tycker jag om för att de är färgstarka och vackra, Kristina Digman och Maj Fagerberg är två andra illustratörer jag tycker om.

Har du någon favorit bland naturfakta – författare? Varför är det en favorit?
Stefan Casta som jag nämnde tidigare, för att hans språk är beskrivande och han berättar så att man förstår. Curt Lofterud för att han hittar rätt nivå på språket, så att lågstadiebarn kan förstå. Dan Höjer för att han skriver inspirerande och roliga böcker.

Vad brukar barn fråga om och låna mest av inom naturfaktaområdet?
Böcker om djur, gärna speciella djur som krokodiler och dinosaurier efterfrågas ofta. Böcker om husdjur är populära.

Vad brukar föräldrar, lärare, förskolepersonal fråga om och låna mest av?
Många frågar om och vill låna böcker om havet och om vad man hittar på stranden.

I morgon kommer en intervju med Stefan Casta! 
foto, Jessika Berglund
/Jessika Berglund
Annika Rockström

Inga kommentarer: