lördag 27 november 2010

Läsarna

När jag sa till förlaget att jag ville ha en mejladress i mina böcker tyckte jag mig uppleva en viss tveksamhet. Varför vet jag inte riktigt men jag tror att de helt enkelt inte var vana vid det.

Men mejladressen kom i alla falla in i böckerna och det har varit otroligt givande. Jag får i snitt ett par-tre mejl i veckan. Vissa perioder är det fler än så och nu under hösten har de drällt in.

I det här yrket kan det hända att man stundom tvivlar på sin kapacitet (om man inte heter Guillou eller Ranelid). Ett potent motmedel mot sådana tankar är läsarmejlen. De allra flesta kommer från tjejer mellan 9 och 13 år och det är en sorts väldigt entusiastiska människor. Man måste självklart ta deras omdömen med en hink salt men de är ändå fantastiskt uppmuntrande. Nedan följer utdrag ur några mejlkonversationer. Formuleringarna är autentiska, men jag har ersatt namnen med en initial och i förekommande fall maskerat klubbnamn o d.

Böckerna jag skriver handlar om fotbollsspelande flickor och majoriteten av dem som hör av sig är just fotbollstjejer. T ex E:

torsdag 25 november 2010

Att läsa-listan

Snart är det nytt år och dags för nya litterära ambitioner. Massvis av böcker väntar i hyllan på att läsas, några få på att inhandlas, ytterligare några på att hämtas hem från biblioteket.

Så här ser min önskelista för 2011 ut. Och då handlar önskningarna om att hinna läsa.

Bars hem från bokmässan:

Erlend Loe - Stilla dagar i Mixing Part
Egentligen min dotters. Vi delar en faiblesse för norska författare.

Torgny Lindgren - Minnen
Det känns sorgligt om detta verkligen skulle bli hans sista bok.

Robert Kangas - De där somrarna
Sveriges mest underskattade författare. Läs t ex Vägen hem.

Stig Dagerman - De dömdas ö
Omläsning, tyckte den var fantastisk när jag läste den för ca 20 år sedan.

Mika Nousiainen - I långa loppet
En finne som jag inte läst tidigare. Men han verkar rolig, med något av samma absurda humor som Loe.

Måste köpas å det snaraste:

Cormac McCarthy - Blodets meridian och troligen även Gränstriologin
2010 års främsta läsupplevelse var Vägen. Är de här hälften så bra duger det gott.

Ian McEwan - Hetta
Har aldrig läst något dåligt från hans penna, och då tror jag att jag har hittat allt som finns av honom på svenska.

Joyce Carol Oates - Älskade syster
Jobbigt med en författare som nästan skriver fortare än man hinner läsa och dessutom gör det så bra.

Har stått för länge orört i bokhyllan:

Margaret Atwood
Har bara läst Den ätbara kvinnan. Som var bra, så varför kommer jag inte till skott med de sex andra romanerna?

Lär komma med ny diktsamling 2011:

Kristina Lugn
Hundstunden är tveklöst den mest lästa boken i poesihyllan. Citerade henne offentligt så sent som i tisdags!

Sedan måste jag läsa ett gäng politiska satirer.
1984, Processen och Mogadondalen är redan på listan men jag tar gärna emot fler tips! Har inte riktigt koll på Kallocain och Du sköna nya värld.


Två fackböcker kvalar också in som oundvikliga:
Dilsa Demirbag-Sten, Per Bauhn - Till frihetens försvar
Lasse Berg - Skymningssång i Kalahari

Så hur ska jag hinna med Knausgård? Stenberg? Müllers Andningsgunga och Zusaks Boktjuven? Omläsningar av Eyvind Johnson?

Har du en bättre lista för 2011? Kommentera gärna!

Mikael

tisdag 23 november 2010

Författardagen i Hässleholm

Författardagen i Hässleholm visade sig vara ett proffsigt och generöst arrangemang. Och utomordentligt praktiskt får man säga att det var att järnvägsstationen, Kulturhuset och Statt alla låg inom 100 meters avstånd från varandra.

250 personer har jag inte pratat för tidigare men jag tror att det gick hyfsat, även om det blev en viss tidsnöd på slutet. Jag fick nu tillfälle att infria ett löfte till Göteborgs-Posten som i somras på ledarsidan skrev en nästan ofattbart fördomsfull och okunnig artikel om tjejer och idrott. I korthet gick den ut på att det är jättesynd om tjejer i föreningar eftersom de får mindre aktivitetsbidrag än killar (!!!) och att de tvingas spela fotboll när de egentligen bara vill rida. Inte ett ord var sant, vilket var lätt att kontrollera i den undersökning som ledarskribenten refererade till men uppenbarligen saknat förmåga att ta till sig, Jag ville svara på dumheterna i en insändare men fick inte. Då lovade jag att i stället i fortsättningen använda GP som avskräckande exempel när jag pratar om de fördomar som fortfarande vidlåder fotbollsspelande flickor. Nu är det gjort för första gången och det känns himla bra.

Som helhet var det ett väldigt omväxlande och bra program som arrangörerna satt ihop. De kollegor som får chansen att delta i framtiden bör inte missa den.


Åsa Storck pratade om verkligheten som inspirationskälla till sina berättelser. Läs ett utdrag ur en av hennes historier under lucka 5 i adventskalendern som snart drar igång på bloggen!

måndag 22 november 2010

Det regnar i Hässleholm

Jag sitter i ett rum på Statt i Hässleholm och förbereder morgondagens prat på författardagen.

Det regnar och är kallt.


View from a room.

Många skulle tycka att detta var plågsamt: ensam på ett hotellrum i en småstad, med ett väder som inte inbjuder till promenad. Jag tycker att det är ljuvligt.

Dock är det synd att jag missar kvällens prisutdelning i skrivartävlingen för 13-19-åringar, Unga skrivare. Jag har varit medlem i juryn de senaste två åren och blivit imponerad av många begåvade ungdomar. Det hade varit roligt att få träffa några av dem men man kan inte vara på två ställen samtidigt.

Middag om en och en halv timme, stagediving 11.50 i morgon.

/Mikael

SISTA CHANSEN! VINN EN BOK! UTLOTTNING!

Ta chansen att vara med i vår utlottning av Sara Gimbergssons och Pernilla Geséns fina "Det låter bra!". Skicka ett mail med rubriken UTLOTTNING till: barnboksnatet@gmail.com helt enkelt så är du med!
Senast sista november!
Lycka till!

söndag 21 november 2010

Omväxlande vecka

Den kommande veckan blir både spännande och omväxlande. Början på veckan bjuder på författarbesök i två stycken femteklassare. Jag har besökt dem flera gånger under hösten och haft skrivarverkstad med dem. Det hela kommer att utmynna i en äventyrsbok som ska vara klar i slutet av terminen. Att följa deras skrivarbete under hösten har varit både roligt och givande. I slutet på veckan släpps den fjärde boken i min nya deckarserie Hemliga Klubben. Fallet med den försvunna flaggan heter den och utspelar sig under den årliga Tomteparaden i Alingsås. Den verkliga Tomteparaden går av stapeln på söndag nästa vecka, så boksläppet blir i anslutning till det. 
Tack för den här veckan.
Susanne MacFie

Så här ser omslaget ut på min nya deckarbok som släpps den 25 november. Hemliga Klubben-serien illustreras av min man Roland.


lördag 20 november 2010

Barndeckardag på Stadsbiblioteket i Göteborg

Tidigt i höstas fick jag en förfrågan om jag ville medverka vid en Barndeckardag på Stadsbiblioteket i Göteborg den 20 november. Då kändes november långt bort, men tiden går fort och idag var det så dags. Under en timme träffade jag, Lena Lilleste och Peter Gissy läsarna och berättade om våra deckarböcker och svarade på frågor om våra huvudpersoner: Jill och Jonatan, Tommy och Flisen och Moa och Måns och Hemliga Klubben. Eftermiddagen avslutades med ett lotteri där tre stycken vann varsin bok ur våra respektive deckarserier. Det är alltid roligt och inspirerande att komma ut och träffa läsarna!

Susanne MacFie
Så här såg affischen ut för Barndeckardagen på Stadsbiblioteket i Göteborg.

onsdag 17 november 2010

Inspirerande författarbesök i Långared

Idag har jag varit på författarbesök i Långareds Skola, en fin liten skola på landsbygden. Det har blivit många skolbesök de senaste veckorna för min del, med allt från skrivarverkstäder till deckarskolor, och idag var det dags att träffa 2 stycken klasser i åk 1-3. Författarbesök är bland det roligaste med det här jobbet. Man får möjlighet att komma ut och se olika delar av landet och träffa olika sorters människor. Många har frågor om hur det är att skriva barn- och ungdomsböcker och undrar hur en dag i en författares liv kan se ut. Barnen i Långared var inget undantag. Nyfikenheten var stor och jag gick därifrån full av inspiration.

Susanne MacFie

Frosten låg vackert vit och krispig på träden när jag åkte iväg på författarbesök i Långareds Skola imorse.

tisdag 16 november 2010

Förberedelser med deckarvandringar för barn

Idag har jag varit och träffat personalen på Alingsås Turistbyrå för att gå igenom julens kommande deckarvandringar. I somras startade Alingsås Turistbyrå deckarvandringar för barn i Alingsås, baserade på min nya deckarserie om Moa och Måns och Hemliga Klubben. Böckerna utspelar sig i min hemstad Alingsås. Åtta lördagar i somras kunde barn följa med Moa och Måns till platser ur mina böcker. Under vandringen, som leddes av utklädda guider, fick barnen också lösa ett specialskrivet deckarfall och till sin hjälp hade de Moas och Måns hemliga skriftspråk från böckerna. Och nu är det alltså dags igen. Den 27 november blir det juldeckarvandringar. De kommer att pågå fram till jul och även under mellandagarna. Det är verkligen roligt att följa alla förberedelser med nya manuset, kläder och genrep!  
Susanne MacFie

Här är en bild från Deckarvandringarna i somras. Moa och Måns hjälper barnen att lösa ett deckarfall med hjälp av Hemliga Klubbens skriftspråk.

söndag 14 november 2010

Idag ville inte havet prata

med mig. Det var kallt, grått och tyst. Jag kände mig deppig i förmiddags och gick en promenad ner till havet, det brukar hjälpa. Men inte idag. Varför depp? Tror det blivit för mycket. Olika projekt, olika idéer. Jag gör för mycket. Tänker för mycket. Får inte tid att bara vara. Och det behöver jag. När jag kom hem städade jag. Inne och ute. Det hjälpte mitt humör faktiskt. Och nu ska vi göra mat till vänner som kommer över ikväll. Det blir kul, att träffa dem. Äta god mat och prata. Och imorrn ska jag ha en lugn dag.
Tack för den här veckan.
Här är uppifrån Bracs högsta bergstopp, Vidova Gora. Den låg alldeles ovanför den magiska kvinnliga grottan i berget, som vi hade vandrat upp till tidigare. Den dan sjöng havet. Sjöng att allt var bra.
Annika Rockström

fredag 12 november 2010

Äntligen funkade tekniken!

Och jag kunde lägga in musikbilderna som jag ville lägga in häromdan. De är från i söndags, när Michaela, 8 år och Paulin, 9 år hälsade på och vi målade en stund och spelade. Vi lyssnade på skivan "Hush" med YoYO Ma och Bobby McFerrin. Den är en blandning av perfekt utförd klassisk musik och galet nynnande och påhittande. Först målade vi varsitt musikinstrument på ett papper som vi skickade runt tills det kom tillbaka. Sen kunde man lägga in nåt eget, och måla bakgrund.
Det är så kul att bara måla lite utan krav ibland...och att måla ihop med barn.


Michaelas musikbild

torsdag 11 november 2010

Den gråa katten i Kroatien

var ett av tre kattsyskon som bodde nära vårt hus i Kroatien. De var allra magra och hungriga och vi kunde till slut inte låta bli att ge dem lite mat. Den här gråa  var den modigaste och tuffaste. Kom fram och strök sig mot benen och kurrade och spann när man klappade den. Jag hoppas vår taxichaufför på ön som hette Andrea tog hand om den. Vi försökte övertala henne, och berättade hur fin och gosig den var. Hon verkade faktiskt tycka om den, så jag hoppas att den fick ett hem. Och att den lilla randiga och den lilla fläckiga som båda var mycket räddare ändå hittar någon som tar hand om dem.


tisdag 9 november 2010

Grodan läser och det har jag också gjort idag

grodan är tecknad till en rapport för WWFs naturväktare
Jag har läst om frusna gastar, arga nissar och bergtagna kvinnor i Britt Engdals bok "Det lyser i mörkret", midvintersagor från Bohuslän. I boken berättar moster Edit runt köksbordet i fotogenlampans sken. Om några veckor ska jag själv berätta sagor, historier och myter från öar och hav på ön Björkö där jag ska träffa flera lågstadieklasser. 
Imorgon ska jag skriva lite mer om att leta berättelser och hur jag får inspiration för mitt berättande. För idag är jag trött och tänker vila mig.(Kanske lyckas jag även överföra musikbilder imorgon.)

måndag 8 november 2010

Nu har det redan blivit lunchtid

och jag har just ätit upp min lunch som var uppvärmda rester av en lammgryta vi gjorde igår.
Idag blev det lunch i ensamhet. Ibland bjuder jag hit någon på lunch, ibland blir jag bortbjuden och ibland går jag ut och äter med någon i Lysekil eller Uddevalla. Mitt favoritställe i Uddevalla är Yerba café och bokhandel. Där finns massor av olika te - och kaffesorter och mycket böcker och tidningar i ett mysigt 1700-tals trähus. Ofta bilder av olika konstnärer på väggarna. Värt ett besök om du är i Uddevalla.
   Jag sitter hemma och jobbar, på gott och ont. Här är jag i mitt arbetsrum och blir fotograferad för en bild till Pandatidningen.

söndag 7 november 2010

VINN EN BOK! UTLOTTNING!

Ta chansen att vara med i vår utlottning av Sara Gimbergssons och Pernilla Geséns fina "Det låter bra!". Skicka ett mail med rubriken UTLOTTNING till: barnboksnatet@gmail.com 
helt enkelt så är du med!
Senast sista november. 
Lycka till!
"Det låter bra", text Pernilla Gesén och bild Sara Gimbergsson. 

lördag 6 november 2010

Fabian och Karamellhäxan


Ibland gör jag omslag till barn och ungdomsböcker. Här är ett som är så nytt att det inte är i tryck än, den kommer finnas att köpa någongång i början av 2011 tror jag, förlaget är Rabén. Det här är på sätt och vis också ett boktips, jag hade väldigt roligt när jag läste manus av Maud Mangold. Väldigt fin lite småmagisk bok, men också en bok om en vanlig kille.


fredag 5 november 2010

Dagens boktips!


Man är nostalgisk, chockad och gapskrattande på samma gång när man läser Kalle Linds bok Proggiga barnböcker. Jag var själv barn på 70-talet och när man får det samlat så här och inser; ALLA de här böckerna har jag läst så förstår man hur vi blev som vi blev, och hur det kan bli så stora kulturkrockar när möter andra länders barnbokstraditioner och jämför. Skall jag vara kritisk kan jag tycka att han är väl raljerande och inte så analytisk. Men det är väl inte en sådan bok, den är lättläst och underhållande och det är gott nog!
Siri Reuterstrand som jag delar kontor med och som också är barnboksförfattare har skrivit en recension i tidningen Alba HÄR.

torsdag 4 november 2010

Jag och Leo Lionni


Det här är jag när jag är tre år och min bästa barnbok då. Det är inte så längesedan som jag hittade den igen, den heter Lilla Blå och Lilla Gul av Leo Lionni, en italiensk barnboksillustratör som gjorde mängder med böcker på 60- och 70- talet.

onsdag 3 november 2010

Pelle Snusk och att plugga barn och ungdomslitteratur


Nu i höst har jag börjat läsa barn och ungdomslitteratur på litteraturvetenskapliga instutionen på Göteborgs universitet. Det är så väldigt väldigt roligt. Det är en tisdagskväll i veckan och än så länge känns det inte så värst betungande, jag läser Skattkammarön istället för morgontidningen i sängen på morgonen.

tisdag 2 november 2010

Att göra barnbok i Indien


De här två böckerna har jag inte gjort, men jag var med när idéerna kom till. Det var i Goa 2007 där jag var deltagare i en barnboksworkshop. Umas hemlighet av Marie Oskarsson, Kenneth Andersson och Jeeva Raghunath finns utgiven sen 2009, det är en superfin liten bok illustrerad av en av mina favoritillustratörer.

måndag 1 november 2010

Presentation av veckans gästbloggare


Hej! Jag heter Helena Bergendahl och är veckans bloggare. Jag är illustratör och har jobbat som det sedan jag gick ut HDK för femton år sedan. Mest jobbar jag som debattillustratör för tidningen Dagens samhälle, men det blir en del annat också. Jag har gjort barnpyssel och barnkorsord och serier åt Kamratposten och både bokomslag och böcker åt Alfabeta. På bilden ser ni böckerna om Min modiga mormor. De kom ut 2003, 2005 och 2006, skrivna av Inger Jalakas.